De Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Japan heeft samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) BLIX opdracht gegeven om een drijvende offshore windmarktstudie uit te voeren in Japan. Het doel is om de samenwerkingen op het gebied van offshore wind tussen Nederland en Japan te versterken en een beter inzicht te krijgen in de drijvende offshore windmarkt in Japan.

BLIX zal de komende maanden de marktstudie uitvoeren, waarna een seminar wordt georganiseerd om de resultaten te presenteren aan bedrijven en organisaties in Nederland.

Japan heeft een ambitieus offshore winddoel van 30-45 GW geïnstalleerd vermogen tegen 2040, dat nodig is om zijn decarbonisatiedoelstelling tegen 2050 te halen. Omdat Japan een beperkt aantal ondiepwaterlocaties heeft waar offshore windturbines aan de bodem vast kunnen worden geïnstalleerd, is er een sterke vraag naar praktische drijvende offshore wind supply chain-oplossingen voor diep water verder van de kust. De sterke offshore windsector in Nederland zou dergelijke drijvende windoplossingen kunnen leveren in nauwe samenwerking met Japanse supply chain-partijen.

Willemijn van der Werf, business developer van BLIX Consultancy voor Azië: “We kijken ernaar uit om dit interessante onderzoek samen met de Nederlandse ambassade in Japan en met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in Nederland uit te voeren. Drijvende offshore wind zal een zeer belangrijk onderdeel zijn van de hernieuwbare energiebasis in Japan en er zijn nogal wat oplossingen die waarschijnlijk goed passen in de strategie van de Japanse overheid, maar het is van het grootste belang dat er een goed algemeen begrip is van hoe de Japanse markt functioneert en wat de do’s en don’ts zijn bij het betreden van deze markt. ”

Projectmanager voor deze studie – Naohiro Kuji: “In 2021 breidde BLIX zijn internationale inspanningen uit met de opening van ons kantoor in Tokio. We kijken er erg naar uit om de opgedane kennis over drijvende offshore wind te delen en een marktstudie te maken die zal leiden tot langdurige partnerschappen tussen de Japanse en Nederlandse drijvende windsector”.